Abstract | Tehnološka voda, također poznata kao procesna voda, je voda koja se koristi u industriji za različite svrhe, uključujući dobivanje energije putem pare, prijenos topline, prijenos otpada ili sirovina, mehanički rad, proizvodnju (kao sirovina), prijenos iona, pranje proizvoda, gašenje užarenih proizvoda, ispiranje plinom i održavanje tlaka. U industriji prema području pripreme razlikujemo rashladnu vodu, kotlovsku (napojnu) vodu te industrijske otpadne vode. Voda se tretira prije ulaska u sustave, odnosno prije samih tehnoloških procesa, kako bi se smanjilo onečišćenje i poboljšala kvaliteta ulazne vode te izbjegla moguća oštećenja procesne opreme (uređaja) koja se nalazi unutar sustava. Obrada vode uključuje mehaničku, biološku i kemijsku obradu te dezinfekciju koja se može provesti kao jedna od nekoliko koraka ili kao jedini korak obrade. Proces dezinfekcije ključan je za održavanje kvalitete vode za ljudsku upotrebu i potrošnju. Osnovni cilj dezinfekcije je smanjiti količinu bakterije na razinu koja pri normalnoj uporabi ne predstavlja opasnost za ljudsko zdravlje. Dezinfekcija se smatra ključnom za očuvanje ispravne vode i pokazala se kao nevjerovatno učinkovit tretman. Danas postoji nekoliko tehnika za dezinfekciju vode, uključujući UV zračenje, ozon te klor i njegovi spojevi kao najpoznatija tehnika. |
Abstract (english) | Process water, also known as process water, is water used in industry for a variety of purposes, including steam energy generation, heat transfer, waste or raw material transfer, mechanical operation, manufacturing (as raw material), ion transfer, product washing, quenching of hot products, gas flushing and pressure maintenance. In industry, according to the area of preparation, we distinguish between cooling water, boiler (feed) water and industrial waste water. Water is treated before entering the systems, i.e. before the technological processes themselves, in order to reduce pollution and improve the quality of the incoming water and avoid possible damage to the process equipment (devices) inside the system. Water treatment includes mechanical, biological and chemical treatment and disinfection, which can be carried out as one of several steps or as the only treatment step. The disinfection process is crucial for maintaining the quality of water for human use and consumption. The basic goal of disinfection is to reduce the amount of bacteria to a level that, under normal use, does not pose a danger to human health. Disinfection is considered key to preserving healthy water and has proven to be an incredibly effective treatment. Today, there are several techniques for disinfecting water, including UV radiation, ozone, and chlorine and its compounds as the most well-known techniques. |