Naslov | ZDRAVSTVENI UČINAK I PRIMJENA KVASCA SACCHAROMYCES BOULARDII |
Naslov (engleski) | HEALTH EFFECT AND APPLICATION OF SACCHAROMYCES BOULARDII YEAST |
Autor | Maja Stanić |
Mentor | Bojan Matijević (mentor) |
Član povjerenstva | Goran Šarić (predsjednik povjerenstva) |
Član povjerenstva | Jasna Halambek (član povjerenstva) |
Član povjerenstva | Bojan Matijević (član povjerenstva) |
Član povjerenstva | Barica Jurković (član povjerenstva) |
Ustanova koja je dodijelila akademski / stručni stupanj | Veleučilište u Karlovcu (Odjel prehrambene tehnologije) Karlovac |
Datum i država obrane | 2022-09-29, Hrvatska |
Znanstveno / umjetničko područje, polje i grana | BIOTEHNIČKE ZNANOSTI Prehrambena tehnologija |
Sažetak | Probiotici su živi mikroorganizmi koji pružaju zdravstvenu dobrobit za domaćina bilo da dolaze u fermentiranoj hrani ili osušeni u obliku kapsula. Oni pripadaju bakterijama iz rodova Lactobacillus, Bifidobacterium ili Bacillus. Osim bakterija probiotike nalazimo i među kvascima iz roda Saccharomyces. Saccharommyces boulardii je kvasac koji se intenzivno istražuje u pogledu probiotičkih svojstava, a prema najnovijim molekularnim istraživanjima taksonomsi se svrstava vrsti Saccharomyces cerevisiae, iako su po svojstvima potpuno različiti. Prema nekim autorima, radi se o varijetetu navedene vrste. Saccharommyces boulardii pokazuje terapeutska svojstva kod dijareja izazvanih djelovanjem antibiotika, prisustvom Clostridium dificile, pojave iritabilnog kolona, kod osoba oboljelih od AIDS-a i sl. Osim toga ovaj kvasac ima potencijal za prehrambenu industriju, proizvodnju mliječnih proizvoda, bezalkoholnik i alkoholnih pića (posebice piva i vina), a može se koristiti i kao zaštitna kultura kako bi se spriječilo kvarenje hrane uzrokovano plijesnima. |
Sažetak (engleski) | Probiotics are live microorganisms that provide health benefits to the host whether they come in fermented food or dried in capsule form. They belong to bacteria from the genera Lactobacillus, Bifidobacterium or Bacillus. In addition to bacteria, probiotics are also found among yeasts from the genus Saccharomyces. Saccharommyces boulardii is a yeast that is intensively researched in terms of probiotic properties, and according to the latest molecular research, taxonomists classify it as Saccharomyces cerevisiae, although their properties are completely different. According to some authors, it is a variety of the mentioned species. Saccharommyces boulardii shows therapeutic properties in diarrhea caused by the action of antibiotics, the presence of Clostridium difficile, the appearance of irritable colon, in people suffering from AIDS, etc. In addition, this yeast has potential for the food industry, the production of dairy products, non-alcoholic and alcoholic beverages (especially beer and wines), and can also be used as a protective culture to prevent food spoilage caused by molds. |
Ključne riječi |
|
Ključne riječi (engleski) |
|
Jezik | hrvatski |
URN:NBN | urn:nbn:hr:128:101362 |
Studijski program | Naziv: Prehrambena tehnologija; smjerovi: Prerada mlijeka, Pivarstvo Smjer: Prerada mlijeka Vrsta studija: stručni Stupanj studija: preddiplomski Akademski / stručni naziv: stručni/a prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) inženjer/inženjerka prehrambene tehnologije (bacc. ing. techn. aliment.) |
Vrsta resursa | Tekst |
Način izrade datoteke | Izvorno digitalna |
Prava pristupa | Otvoreni pristup |
Uvjeti korištenja |  |
Datum i vrijeme pohrane | 2022-11-17 08:36:26 |