Naslov | BILJNI NAPITCI ALTERNATIVA MLIJEKU |
Naslov (engleski) | PLANT-BASED MILK ALTERNATIVES |
Autor | Ana Bubnić |
Mentor | Bojan Matijević (mentor) |
Član povjerenstva | Jasna Halambek (predsjednik povjerenstva) |
Član povjerenstva | Goran Šarić (član povjerenstva) |
Član povjerenstva | Bojan Matijević (član povjerenstva) |
Član povjerenstva | Natalija Kusanić Belinić (član povjerenstva) |
Ustanova koja je dodijelila akademski / stručni stupanj | Veleučilište u Karlovcu (Odjel prehrambene tehnologije) Karlovac |
Datum i država obrane | 2023-09-20, Hrvatska |
Znanstveno / umjetničko područje, polje i grana | BIOTEHNIČKE ZNANOSTI Prehrambena tehnologija |
Sažetak | Konzumacija biljnih napitaka novi je aktualni trend posljednjih nekoliko godina. Vidljivo je kako populacija
postaje sve više osviještena u načinu prehrane i vođenju zdravijeg i kvalitetnijeg života u što se uključuje i ovakav
tip proizvoda. Osim toga jedan od glavnih razloga konzumiranja biljnih napitaka je zdravstveni. Veliki broj ljudi
pati od alergija na proteine kravljeg mlijeka i intolerancije na laktozu. Samim tim u interesu proizvođača je
napraviti proizvod koji će po teksturi, boji, okusu ali i nutritivnim vrijednostima biti što sličniji kravljem mlijeku.
Nutritivna vrijednost kravljeg mlijeka i biljnih alternativa uvelike se razlikuje tako da proizvođači obogaćuju svoje
biljne napitke. Tehnološki postupak proizvodnje također se razlikuje od sirovine do sirovine. Na našem tržištu u
najčešćoj uporabi u napitci iz soje, badema, zobi, riže i kokosa. Njihov tehnološki postupak proizvodnje, nutritivni
sastav, prednosti i mane detaljnije su opisani u radu, a također spomenute su i mnoge druge biljne alternative. |
Sažetak (engleski) | Consumption of plant-based beverages is a new and current trend in recent years. It is evident that the population
is becoming more conscious of their dietary choices and striving for a healthier and better quality of life, which
includes incorporating such products. Additionally, one of the main reasons for consuming plant-based beverages
is health-related. A large number of people suffer from allergies to cow's milk proteins and lactose intolerance.
Therefore, it is in the interest of producers to create a product that closely resembles cow's milk in terms of texture,
color, taste, and nutritional values. The nutritional content of cow's milk and plant-based alternatives differs
significantly, so manufacturers enrich their plant-based beverages. The technological process of production also
varies from one raw material to another. In our market, the most commonly used plant-based beverages are made
from soy, almonds, oats, rice, and coconut. Their technological production process, nutritional composition,
advantages and disadvantages are described in more detail in the paper, and many other plant-based alternatives
are also mentioned. |
Ključne riječi |
|
Ključne riječi (engleski) |
|
Jezik | hrvatski |
URN:NBN | urn:nbn:hr:128:345335 |
Studijski program | Naziv: Prehrambena tehnologija; smjerovi: Prerada mlijeka, Pivarstvo Smjer: Prerada mlijeka Vrsta studija: stručni Stupanj studija: preddiplomski Akademski / stručni naziv: stručni/a prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) inženjer/inženjerka prehrambene tehnologije (bacc. ing. techn. aliment.) |
Vrsta resursa | Tekst |
Način izrade datoteke | Izvorno digitalna |
Prava pristupa | Otvoreni pristup |
Uvjeti korištenja | |
Datum i vrijeme pohrane | 2023-11-14 14:11:07 |