Naslov ANALIZA STANJA I POTENCIJAL RAZVOJA TURIZMA U MALOM LOŠINJU
Naslov (engleski) ANALYSIS OF THE CURENT STATE AND POTENCIAL FOR TOURISM DEVELOPMENT IN MALI LOŠINJ
Autor Lucija Čepe
Mentor Mateja Petračić (mentor)
Član povjerenstva Tihana Cegur Radović (predsjednik povjerenstva)
Član povjerenstva Andreja Primužak (član povjerenstva)
Član povjerenstva Mateja Petračić (član povjerenstva)
Član povjerenstva Sanja Arapović (član povjerenstva)
Ustanova koja je dodijelila akademski / stručni stupanj Veleučilište u Karlovcu (Poslovni odjel) Karlovac
Datum i država obrane 2024-09-17, Hrvatska
Znanstveno / umjetničko područje, polje i grana DRUŠTVENE ZNANOSTI Ekonomija
Sažetak U ovom radu prikazuje se i analizira podneblje Grada Mali Lošinj kao turističke destinacije u trogodišnjem razdoblju te se predlažu smjernice daljnjeg razvoja turizma. Sagledavaju se opće značajke samog grada kao i njegov geografski položaj koji kao takav ima potencijal doprinosa daljnjem rastu i razvoju grada kao poželjne destinacije. Geografska obilježja se nadovezuju na klimatske značajke koje uveliko pridonose rastu turizma, zbog čistoće zraka s niskim stupnjem aerozagađenja i bez agresivnijih alergena, te čine destinaciju kao takvu turistički poželjnu. Da bi se mogle predložiti smjernice daljnjeg razvoja turizma u Malom Lošinju, opisuju se i analiziraju njegove faze te se u promatranom trogodišnjem razdoblju analiziraju pokazatelji o popunjenosti smještajnih kapaciteta i najzastupljeniji gosti Malog Lošinja iz pojedinih zemalja. Razvojne faze turizma Malog Lošinja prate demografske značajke, koje se u ovom radu raščlanjuju od početka 2019. do kraja 2021. godine. U promatranom razdoblju Grad Mali Lošinj, prema vrijednosti indeksa razvijenosti, svrstan je u prvu četvrtinu iznadprosječno rangiranih jedinica lokalne samouprave. Uz prethodno spomenuto te uz obilje prirodnih i antropogenih turističkih resursa, mnogobrojnih znamenitosti te solidan javni, gospodarski i civilni sektor, opisanima u ovom radu, predlažu se daljnje smjernice razvoja turističkog potencijala Malog Lošinja, sukladno trendovima turističke potražnje.
Sažetak (engleski) This paper presents and analyzes the climate of the City of Mali Lošinj as a tourist destination over a three-year period, and proposes guidelines for further tourism development. The general characteristics of the city itself, as well as its geographical location, are considered, highlighting its potential to contribute to the continued growth and development of the city as a desirable destination. The geographical features are complemented by climatic characteristics that greatly contribute to the growth of tourism, due to the clean air with low levels of air pollution and the absence of more aggressive allergens, making the destination attractive to tourists. In order to propose guidelines for further tourism development in Mali Lošinj, its phases are described and analyzed, and during the observed three-year period, indicators of accommodation occupancy and the most represented guests in Mali Lošinj from various countries are examined. The developmental phases of tourism in Mali Lošinj are accompanied by demographic characteristics, which in this paper are analyzed from the beginning of 2019 to the end of 2021. During the observed period, the City of Mali Lošinj, according to the development index value, was ranked in the first quarter of above-average ranked local self-government units. In addition to the aforementioned, and considering the abundance of natural and anthropogenic tourist resources, numerous attractions, and a solid public, economic, and civil sector described in this paper, further guidelines for the development of Mali Lošinj's tourism potential are proposed in accordance with tourism demand trends.
Ključne riječi
Indeks razvijenosti
Mali Lošinj
Održivost turizma
Potencijal razvoja turizma
Razvoj destinacije
Turizam
Ključne riječi (engleski)
Development Indeks
Mali Lošinj
Tourism Sustainability
Tourism Development Potential
Destination Development
Tourism
Jezik hrvatski
URN:NBN urn:nbn:hr:128:783006
Studijski program Naziv: Ugostiteljstvo Vrsta studija: stručni Stupanj studija: preddiplomski Akademski / stručni naziv: stručni/a prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) ekonomije (bacc. oec.)
Vrsta resursa Tekst
Način izrade datoteke Izvorno digitalna
Prava pristupa Otvoreni pristup
Uvjeti korištenja
Datum i vrijeme pohrane 2024-10-22 11:48:18