Naslov PODUZETNIČKI PROJEKT NA PRIMJERU UGOSTITELJSKOG OBJEKTA
Naslov (engleski) ENTREPRENEURIAL PROJECT ON THE EXAMPLE OF COFFE BAR
Autor Marija Krajačić
Mentor Andreja Primužak (mentor)
Član povjerenstva Mateja Petračić (predsjednik povjerenstva)
Član povjerenstva Ivana Varičak (član povjerenstva)
Član povjerenstva Andreja Primužak (član povjerenstva)
Član povjerenstva Barica Jurković (član povjerenstva)
Ustanova koja je dodijelila akademski / stručni stupanj Veleučilište u Karlovcu (Poslovni odjel) Karlovac
Datum i država obrane 2022-09-21, Hrvatska
Znanstveno / umjetničko područje, polje i grana DRUŠTVENE ZNANOSTI Ekonomija
Sažetak U ovome završnome radu predstavljen je poduzetnički projekt na konkretnom primjeru. Za primjer je uzet ugostiteljski objekt. Glavni cilj rada je na primjeru prikazati i utvrditi da li je projekt prihvatljiv. Potrebno je odrediti da li će projekt biti financijski isplativ. Poduzetništvo je temelj razvoja boljeg društva i podrazumijeva jednako društveno i privatno poduzetništvo. Poduzetništvo zahtjeva znanje, istraživanje, vještine, hrabrost i umrežavanje. Bit poduzetništva je u nemiru, stalnom traženju novih ideja, maštovitosti u pronalaženju novih mogućnosti u poslovanju, pouzdanoj intuiciji i procjeni. Poslovni plan je dokument koji opisuje skup strategija koje će se provoditi u uspjeh. U tom smislu, poslovni plan predstavlja analizu tržišta i utvrđuje akcijski plan koji će se slijediti kako bi se postigao skup ciljeva koji su predloženi. Kao takav, poslovni plan ima internu upotrebu, sa stajališta upravljanja i planiranja, i vanjsku, kao sredstvo za promociju i komuniciranje poslovne ideje. Rad je napisan kao primjer poduzetničkog projekta ugostiteljskog objekta „Aroma“. Cilj rada je utvrditi financijsku isplativost i prihvatljivost takvog pothvata. Kroz rad je opisan cijeli projekt, njegova financijska struktura, plan otplata, prihoda i rashoda te ostali financijski pokazatelji isplativosti. Tema rada je ugostiteljski objekt osmišljen kao mjesto koje će se bazirati na kavi i čajevima. U današnje vrijeme konkurencija između uslužnih djelatnosti je velika te je potrebno napraviti nešto posebno kako bi izazvalo kupčevu želju da proba uslugu u baš tom lokalu. Uz kvalitetnu ponudu i dobru poslovnu strategiju može se izići na tržište te postati konkurentnim. Najboljom i najkvalitetnijom uslugom te dobrom promocijom potrebno je udovoljiti potražnji na području grada Karlovca.
Sažetak (engleski) In this final work, an entrepreneurial project is presented on a concrete example. Caffe Bar „Aroma“ was taken as an example. The main goal of this work is to show and determine on the example whether the project is acceptable. It is necessary to determine whether the project will be financially profitable. Entrepreneurship is the basis of the development of a better society and implies equal social and private entrepreneurship. Entrepreneurship requires knowledge, research, skills, courage and networking. The essence of entrepreneurship is in turmoil, constantly searching for new ideas, imaginativeness in finding new opportunities in business, reliable intuition and assessment. A business plan is a document that describes a set of strategies that will be implemented in success. In this regard, the business plan represents a market analysis and sets out an action plan to be followed to achieve the set of objectives proposed. As such, the business plan has internal use, from the point of view of management and planning, and external, as a means of promoting and communicating a business ideas. The paper was written as an example of an entrepreneurial project of the "Tea Party" catering facility. The aim of the paper is to determine the financial viability and acceptability of such an undertaking. The paper describes the entire project, its financial structure, repayment plan, income and expenses and other financial indicators of cost-effectiveness. The theme of the paper is a catering facility designed as a place that will be based on coffee and teas. Nowadays, competition between service industries is great and it is necessary to do something special to induce the customer's desire to try the service in that particular establishment. With a quality offer and a good business strategy, it can go to market and become competitive. The best and highest quality service and good promotion is required to meet the demand in the area of the city of Karlovac.
Ključne riječi
poduzetnički projekt
poduzetništvo
poslovni plan
tržište
uslužne djelatnosti
ponuda
usluga
Ključne riječi (engleski)
etrepreneurial project
enterpreneurship
business plan
market
service activities
offer
Jezik hrvatski
URN:NBN urn:nbn:hr:128:632637
Studijski program Naziv: Ugostiteljstvo Vrsta studija: stručni Stupanj studija: preddiplomski Akademski / stručni naziv: stručni/a prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) ekonomije (bacc. oec.)
Vrsta resursa Tekst
Način izrade datoteke Izvorno digitalna
Prava pristupa Otvoreni pristup
Uvjeti korištenja
Datum i vrijeme pohrane 2022-11-17 09:20:20