Naslov Kvaliteta bagremovog meda Krapinsko-zagorske županije
Autor Danica Špoljar
Mentor Marijana Blažić (mentor)
Ustanova koja je dodijelila akademski / stručni stupanj Veleučilište u Karlovcu (Odjel prehrambene tehnologije) Karlovac
Datum i država obrane 2015-09-16, Hrvatska
Znanstveno / umjetničko područje, polje i grana BIOTEHNIČKE ZNANOSTI Prehrambena tehnologija
Sažetak Med je sladak, gust i viskozan proizvod karakteristiĉnog okusa i mirisa. Proizvode ga medonosne pĉele iz nektara i medljike. Na kvalitetu meda utjeĉu botaniĉko i geografsko podrijetlo, okolišni uvjeti, podrijetlo pĉela, naĉin prerade i uvjeti skladištenja. Pomoću navedenih parametara moţe se ustanoviti zrelost i svjeţina meda, duljina termiĉke obrade, duljina skladištenja, te je li med patvoren. U istraţivanju provedenom na 28 uzoraka bagremovog meda odreĊivani su neki od fizikalno-kemijskih parametara koji daju uvid u kvalitetu meda: udio prolina i 5-hidroksimetilfurfuraldehida (HMF) te aktivnost invertaze. Udio prolina kretao se u rasponu od 44,6 do 427,2 mg/kg, udio HMF-a od 0,8 do 17,9 mg/kg i aktivnost invertaze od 2,1 do 16,3 IN. Koliĉina prolina je u 16 od 28 uzoraka manja od koliĉine utvrĊene zahtjevima Codex Alimentarius-a što ukazuje kako je rijeĉ o vrsti meda s prirodno niskim udjelom prolina. Pošto su koliĉine HMF-a i aktivnosti invertaze u skladu sa zahtjevima Pravilnika i CAC-a, moţe se zakljuĉiti kako je med bio dobre kakvoće, svjeţine i nije bio dugo skladišten.
Sažetak (engleski) Honey is sweet, highly concentrated and viscous product with characteristic flavour and aroma. It is produced by honeybees from the nectar and the honeydew. Botanical and geographical origin, environmental conditions, the origin of bees, the method of processing and storage conditions influence the honey quality. Using this parameters maturity as honey freshness, heat treatment lenght, storage lenght and honey adulteration can be determinated. In this study, on 28 samples of acacia honey, some physical-chemical parameters that affect the quality of honey (the amount of proline, the proportion of 5-hydroxymethylfurfualdehide (HMF) and invertase activity) were determinated. The amount of proline ranged from 44,6 to 427,2 mg/kg, HMF share from 0,8 to 17,9 mg/kg and the activity of invertase from 2,1 to 16,3 IN. The amount of proline in 16 of 28 samples is less than the amount specified in requirements of the Codex Alimentarius Commission what indicates that it is a type of honey with a naturally low proline. Since the activity of invertase and HMF are in accordance with the requirements of the Ordinance and the CAC, it can be concluded that honey had good quality, freshness and has not been long stored.
Ključne riječi
bagrem
HMF
invertaza
med
prolin
Ključne riječi (engleski)
acacia
HMF
invertase
honey
proline
Jezik hrvatski
URN:NBN urn:nbn:hr:128:536304
Studijski program Naziv: Prehrambena tehnologija; smjerovi: Prerada mlijeka, Pivarstvo Smjer: Prerada mlijeka Vrsta studija: stručni Stupanj studija: stručni Akademski / stručni naziv: stručni/a prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) inženjer/inženjerka prehrambene tehnologije (bacc. ing. techn. aliment.)
Vrsta resursa Tekst
Način izrade datoteke Izvorno digitalna
Prava pristupa Otvoreni pristup
Uvjeti korištenja
Datum i vrijeme pohrane 2016-09-21 12:57:19