Naslov | ODREĐIVANJE SORBINSKE KISELINE U MLIJEČNIM PROIZVODIMA HPLC METODOM |
Naslov (engleski) | DETERMINATION OF SORBIC ACID IN DAIRY PRODUCTS BY HPLC METHOD |
Autor | Nikolina Ugarčina |
Mentor | Marijana Blažić (mentor) |
Član povjerenstva | Bojan Matijević (predsjednik povjerenstva) |
Član povjerenstva | Jasna Halambek (član povjerenstva) |
Član povjerenstva | Marijana Blažić (član povjerenstva) |
Član povjerenstva | Natalija Kusanić Belinić (član povjerenstva) |
Ustanova koja je dodijelila akademski / stručni stupanj | Veleučilište u Karlovcu (Odjel prehrambene tehnologije) Karlovac |
Datum i država obrane | 2021-11-09, Hrvatska |
Znanstveno / umjetničko područje, polje i grana | BIOTEHNIČKE ZNANOSTI Prehrambena tehnologija |
Sažetak | Sorbinska kiselina je najčešće korišteni aditiv u prehrambenoj industriji, a najčešće se koristi u vinima, sirevima, pečenoj hrani, svježim proizvodima te rashlađenom mesu i školjkama. Sprječava razvitak plijesni i gljivica u prehrambenim proizvodima i time produžuje trajnost namirnica, čak i onih lako kvarljivih, uz sorbinsku kiselinu često se primjenjuju i njene soli, kao što je kalijev sorbat koji se dobiva neutralizacijom sorbinske kiseline sa kalijevim hidroksidom. Postoje razne metode za analizu sorbinskih kiselina u prehrambenim proizvodima, poput ultraljubičaste (UV) spektroskopije i tekućinske kromatografije visoke djelotvornosti (HPLC). HPLC otkrivanje postalo je najčešće primjenjivana analitička tehnika razdvajanja zbog svojih vrhunskih performansi i pouzdanosti, posebno u farmaceutskim, okolišnim, forenzičkim, kliničkim, prehrambenim i aromatičnim. HPLC metoda omogućila je brze i pouzdane rezultate, a analizom uzoraka ustanovljena je ispravnost i sigurnost ispitanih proizvoda. Ispitano je 137 uzoraka prikupljenih na hrvatskom tržištu. Cilj rada bio je detektirati prisutnost sorbinske kiseline u mliječnim proizvodima HPLC metodom te ih brojčano prikazati i analizirati. |
Sažetak (engleski) | Sorbic acid is the most used additive in the food industry, and is most used in wines, cheeses, baked goods, fresh produce, and chilled meats and shellfish. It prevents the development of molds and fungi in food products and time produces the durability of foods, even those that are perishable, in addition to sorbic acid, its salts are often used, such as potassium sorbate obtained by neutralizing sorbic acid with potassium hydroxide. There are various methods for analyzing sorbic acids in food products, such as ultraviolet (UV) spectroscopy and high-performance liquid chromatography (HPLC). HPLC detection has become the most used analytical separation technique due to its superior performance and reliability, especially in pharmaceutical, environmental, forensic, clinical, nutritional, and aromatic. The HPLC method enabled the achievement of reliable results, and the analysis of the samples determined the correctness and safety of the tested products. 137 samples collected on the Croatian market were examined. The aim of this study was to detect the presence of sorbic acids in dairy products by HPLC and to quantify and analyze them. |
Ključne riječi |
|
Ključne riječi (engleski) |
|
Jezik | hrvatski |
URN:NBN | urn:nbn:hr:128:665347 |
Studijski program | Naziv: Prehrambena tehnologija; smjerovi: Prerada mlijeka, Pivarstvo Smjer: Prerada mlijeka Vrsta studija: stručni Stupanj studija: preddiplomski Akademski / stručni naziv: stručni/a prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) inženjer/inženjerka prehrambene tehnologije (bacc. ing. techn. aliment.) |
Vrsta resursa | Tekst |
Način izrade datoteke | Izvorno digitalna |
Prava pristupa | Otvoreni pristup |
Uvjeti korištenja |  |
Datum i vrijeme pohrane | 2022-01-03 09:06:23 |